tp bile kwen, dpt plak suami yg mmg familinye pd pndangan ni makan 'on time'....pagi, tghr, mnum ptg, mkn mlm.....umm....sronok tgk sbnrye sbb stiap kali mkan tu laa waktu bkumpul dorg....walaupun 2-3 org je kat umh....
dan bile dah duk umh sdri ngan suami ni, kne laaa rajin2kan diri masak tuk mnum ptg dia kan.....blk keje je, msti la de mknan tuk mnum ptg + air panas.....kdg2 hny air panas je....walaupun dia xkisah sbnrnye...tp kite laa yg rs xbest psal dia dh terbiasa begitu...msti harapannya bile dh kwen sama laa kan cam umi dia sediakan.....
dan 2hari lepas (baru nk cite)....ku masak puding jagung tuk suami terchentaaaaa......
resipi ni ku ambik dari blog Azie kitchen...simple dan sedapppp le jgk(sbb walid Rania ckp: BESTTTT!) kembang idong eh!tp walid Rania sume msakan dia ckap best...alahai..hrp2nye btol2 sedap la ye ..hiihii
step by stepnye de dibawah : credit to Azie Kitchen
Bahan utk Puding:
1 cawan tepung kastard
1 1/2 cawan jagung manis (dalam tin)
3/4 cawan gula pasir
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair
Bahan Tambahan:
1 cawan buah campuran dalam tin (tak letak)
Cara-cara:
Letak buah-buahan campuran ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2, ketepikan, jika mahu buat Puding Kastard Jagung Berkoktail.
Campurkan kesemua bahan utk puding ke dalam kuali dan kacau mesra. Kemudian letak di atas api yang perlahan dan kacau terus-menerus hingga adunan pekat dan berkilat.
1 cawan tepung kastard
1 1/2 cawan jagung manis (dalam tin)
3/4 cawan gula pasir
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair
Bahan Tambahan:
1 cawan buah campuran dalam tin (tak letak)
Cara-cara:
Letak buah-buahan campuran ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2, ketepikan, jika mahu buat Puding Kastard Jagung Berkoktail.
Campurkan kesemua bahan utk puding ke dalam kuali dan kacau mesra. Kemudian letak di atas api yang perlahan dan kacau terus-menerus hingga adunan pekat dan berkilat.
Bahan yg simple + caraa yg mudah (campak je lam periuk) hiii |
Kacau smpai likat....dah berbuih2 cmni baru le angkat |
tadaaaaaa..hasilnya ......rupe xbrape comellll...tp rsa tu sedap le jgk |
No comments:
Post a Comment